LSF یا سیستم اسکلت فولادی پیش ساخته که به اختصار LSF نامیده می شود یک سیستم ساختمانی است که برای ساخت ساختمان های کوتاه و متوسط (تا ۵ طبقه) استفاده می شود. یک سیستم ساختمانی مبتنی بر سازه های ساخته شده از LSF عناصر فولادی سرد شکل که با خمش سرد یا پروفیل ورق های فولادی نازک ساخته می شود.
LSF یک سیستم ساختمانی مطلوب برای مهندسین عمران (از نظر وزن و سهولت جابجایی) در کشورهای توسعه یافته است. سیستم LSF از مزایای قابل توجهی برخوردار است که مورد توجه شرکت های ساختمانی بسیاری قرار گرفته است.
از مزایای استفاده از اتصالات LSF می توان به موارد زیر اشاره کرد:
هزینه ساخت ساختمان، یکی از مهم ترین نگرانی های سازندگان و مهندسان است. در چنین زمان هایی، قیمت خرید مصالح، دستمزد نیروی کار و قیمت خرید اتصالات ساختمانی و سایر هزینه ها محاسبه می شوند و هزینه تمام شده سازه محاسبه می شود. یکی از راهکار های رایج، اجتناب از هزینه های غیر ضروری است. بسیاری از مصالح و سازه های مدرن، مانند LSF، شاید در نگاه اول گران قیمت به نظر برسند. اما ا گر استاندارد های خاصی مد نظر شماست، بعنوان مثال باید بدانید که با اینکه قیمت خرید سازه های LSF با اینکه بیشتر از سایر گزینه های پیش روست، اما در قالب کلی، باعث صرفه جویی قابل توجهی در هزینه های کلی می شود.
مزایایی که در بالا اشاره شد، هرکدام به تنهایی باعث کاهش هزینه های آتی ساختمان شما می شوند که در ادامه به تک تک آنها خواهیم پرداخت. بعنوان مثال، نصب آسان و سریع، باعث افزایش سرعت ساخت و در نتیجه فروش سریعتر می شود.عمر طولانی باعث کاهش هزینه های تعمیرو نگهداری می شود و… .
سازه ها و ساختمان ها نوین، با توجه به اینکه امکانات و تاسیسات پیشرفته تری دارند، نیازمند تعمیر و نگهداری دوره ای هستند. مثلا در گذشته، هیچ ساختمانی موتور خانه، کولر، سیستم تهویۀ هوا و … نداشت. اما امروزه، همه این سیستم ها نیازمند نیروی متخصص هستند و باید بصورت دوره ای مورد بازدید قرار گیرند. شما می توانید با افزایش ناچیز هزینه ساخت، در حقیقت هزینه های نگهداری دوره ای خود را به شدت کاهش دهید.
از سوی دیگر، ساختمان هایی که از LSF بعنوان اسکلت اصلی استفاده می کنند، دیگر نیازی به ستوی گذاری برای دیوار ندارند. این یعنی هزینه هایی مانند خرید آجر، مصالح ساختمانی بکار رفته درون دیوار و … کاهش می یابد. شما می توانید از دیوارهای پیش ساخته یا مصالح سنتی مانند آجر، بلوکه و … استفاده کنید. البته این به معنای حذف مصالحی مانند گچ و کاغذ دیواری نیست. اما در دیوارهایی که با LSF ساخته شده اند، از ورقه های گچی به نام گچ برگ استفاده می شود که به دلیل پیش ساخته بودن، بتونه کاری، رنگ کاری، اجرای کاغذ دیواری یا هر گونه تزئینات دیگر بر روی آنها به مراتب آسانتر خواهد بود.
از سوی دیگر، باتوجه به اینکه LSF یکی از سازه های مورد تایید سازمان های مختلف در ایران است، در صورت اجرای درست، بسرعت مورد تایید بازرسان شهرداری قرار خواهد گرفت. بر اساس آئین نامه سازه های سبک فولادی زیر نظر معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری مورخ 23/11/1391 برای بخش سازه ای با نشریه شماره 612 و برای بخش غیرسازه ای با نشریه شماره 613، که به مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی ابلاغ شده است، سازه ها و ساختمان هایی که با استفاد از سازه های سبک سردنورد شده مانند LSF اجرا می شوند، جزء سازه های مورد تایید هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر، می توانید آیین نامه های مربوطه را مطالعه فرمایید.
اگر تجربۀ ساخت و ساز داشته باشید، می دانید که سرعت بیشتر به معنای سود بیشتر است. چرا که هزینه های انبارداری، هزینه های روزانۀ ساخت و ساز و البته خواب سرمایه کاهش می یایند. مهندسان و متخصصان با تجربه، تلاش می کنند ساختمان خود را در کمترین زمان ممکن به اتمام برسانند تا بتوانند اصطلاحا سرمایه خود را بسرعت نقد کنند و پروژه بعدی را شروع کنند.
همانطور که می دانید، اسکلت اصلی ساختمان و دیوارهای اصلی و داخی، اصلی ترین بخش ساختمان سازی هستند. طراحی و اجرای این بخش از ساختمان نیازمند هزینه و زمان قابل توجهی است. با توجه به اینکه سازه های LSF پیش ساخته هستند، می توانید آنها را متناسب با نیازها و محدودیت های خود طراحی و سفارش دهید. اگر اسکلت و دیوارهای اصلی ساختمان خود را با استفاده از LSF بسازید، بسته به اندازه سازه خود می توانید تمام این فرآیند را در فاصله زمانی بسیار کمتر اجرا کنید. (در صورت امکان ، یک جدول ارائه شود)
از آنجا که اجرای سازه های LSF بسرعت انجام می شود، می توانید همزمان با اجرای اسکلت اصلی، مقدمات مراحل بعدی را نیز فراهم کنید. بعنوان مثال، اگر از دیوارهای پیش ساخته استفاده می کنید، می توانید پس از طراحی و سفارش خرید سازه های LSF مورد نظر خود، دیوار های پیش ساخته، پانل های گچی و یا هر چیز دیگری که در مرحله بعد باید اجرا شود را نیز سفارش دهید.
بصورت کلی سرعت ساخت سازه های LSF، نسبت به سایر سازه ها بسیار بیشتر است و به همین دلیل ساختمان شما بسیار زودتر آماده می شود و طبیعتا سرعت بیشتر به معنای سود بیشتر و سریع تر است. امروز کاربرد سازه های LSF در مشهد، تهران و سایر شهرهای بزرگ به یکی از روشهای کارآمد و سودآور در صنعت ساختمان سازی تبدیل شده است. چرا که سرعت تحویل ساختمان، یک فاکتور بسیار مهم در تعیین قیمت و البته موثر در میزان سود سازندگان است.
وقتی نام سازه پیش ساخته به گوش ما می رسد، ناخودآگاه به یاد قطعات یک شکل می افتیم که از قبل طراحی شده اند. اما سازه های LSF اینطور نیستند. در هنگام سفارش اتصالات LSF، می توانید نیازها و محدودیت های خود را به تولید کنندگان اعلام کنید و محصولی دقیقا متناسب با آنچه می خواهید دریافت کنید.
اگر می خواهید سازه خود را با LSF بسازید، باید مراحل زیر را انجام دهید:
با استفاده از نرم افزارهای موجود، می توانید سازه خود را بصورت سه بعدی یا 3D طراحی کنید. در نهایت، می توانید با ثبت سفارش، درخواست ساخت خود را به سازنده ارائه کنید. نکتۀ قابل توجه در این زمینه این است که، اگر سازه ها و اتصالات LSF مورد نظر شما موجود نباشد، پس از سفارش شما ساخته می شوند. اما این به معنای تاخیر در ساخت نیست. سازه ها و اتصالات LSF بسرعت متناسب با خواست شما طراحی و آماده ارسال هستند.
تخریب، یکی از فرآیند های زمان بر، هزینه بر و البته دشوار در صنعت ساختمان است. معمولا در هنگام تخریب ساختمان، اکثر مصالح بکار رفته تا حدود زیادی آسیب می بینند و قابل استفاده نیستند. حتی مصالحی که سالم می مانند هم بخش عمده کیفیت خود را از دست می دهند. با توجه به اینکه سازه های LSF اکثرا با استفاده از پیچ به هم وصل می شوند، می توانید در هنگام تخریب یا بازسازی ساختمان، براحتی این پیچ ها را جدا کرده، قطعات LSF را به سادگی جدا کنید. اگر در هنگام تخریب ، احتیاط لازم را بعمل آورید، می توانید قطعات LSF را بصورت کاملا سالم جدا کنید.
در مواردی که سازه LSF با روشهایی غیر پیچ و مهره اجرا شده باشد نیز، تخریب بسیار آسان است.
بصورت کلی، همانطور که اجرای سازه های LSF نیازمند تخصص و مهارت است، تخریب و جداسازی آنها نیز برون مهارت ممکن نیست.
با توجه به طول عمر بالای LSF، می توان گفت که قطعات و اتصالات بجا مانده، تا حدود زیادی قابل استفاده مجدد در سازه های بعدی هستند. برای اطمینان از این امر، می توانید با مهندس ناظر پروژه خود مشورت کنید. اما بصورت کلی، اگر برای اجرای سازۀ خود از پیچ و مهره استفاده کرده باشید، تخریب آن بسیار آسان تر خواهد بود و قطعات بجا مانده، قابلیت استفاده مجدد را خواهند داشت. به همین دلیل و دلایل دیگر، استفاده از پیچ و مهره برای اتصال سازه های LSF، محبوبیت بیشتری در مقایسه با سایر روش های اتصال دارد.
کاهش وزن ساختمان
وزن ، یکی از مهم ترین عوامل موثر در استحکام ساختمان است. امروزه متخصصان و مهندسان در پی ایجاد و استفاده از روش های مختلف برای کاهش وزن ساختمان هستند. از لحاظ علم مهندسی، وزن سازه باید در محدوده خاصی باشد. اگر وزن کلی یک سازه از حد معمول کمتر باشد، استحکام درونی سازه نیز کم می شود. اما با توجه به وسائل موجود در هر سازه و مصالح بکار رفته این امر تقریبا غیر ممکن است.
معایب وزن زیاد ساختمان عبارتند از:
برای کاهش وزن ساختمان، از روش ها و ابزارهای مختلفی استفاده می شود.
سازه های فولاد سبک یا LSF، جایگزین فولاد سنگین یا بتن می شوند. به این ترتیب، وزن کلی ساختمان به مقدار قابل توجهی کاهش می یابد. بر اساس محاسبات انجام شده، مقدار فولاد و آرماتور استفاده شده در سازه های بتنی حدود 50% و سازه های فولاد سنگین حدود 100% بیشتر از سازه های LSF است. وزن اسکلت اصلی نیز در ساختمان های فولاد سنگین حدود 2.5 برابر و در ساختمان های بتنی تا حدود 40 برابر سنگین تر از اسکلت های LSF است. به همین دلیل سازه هایی که با فولاد سبک ساخته می شوند، حدود 3 برابر از سازه های فولاد سنگین و 5 تا 6 برابر از سازه های بتنی سبک تر هستند.
البته باید در نظر داشت که مصالح سبک در ساختمان های مرتفع بعنوان سازه اصلی بکار نمی روند. براساس آیین نامه های موجود، فولاد سبک را می توان در ساختمان های تا حداکثر 5 طبقه بعنوان اسکلت اصلی استفاده کرد، اما کاربرد LSF در ساختمان های مرتفع نیز کاملا رایج است. در این ساختمان ها، اتصالات LSF بعنوان دیوارهای غیر حامل، پانل های سقفی و غیره بکار می رود تا وزن کلی سازه کاهش یابد.