از مزایای استفاده از سیستم مدولار می توان به موارد زیر اشاره کرد:
صنعت ساختمان امروز به ساختن یک واحد یا یک مجتمع محدود نمی شود. صنعت ساختمان روز به روز به سمت انبوه سازی پیش می رود. در گذشته، انبوه سازی به معنای خانه های یک شکل و بی شکل و نما بود. اما امروزه، با وجود چهارچوب یکسان، نمای بیرون و یا حتی گاهی نمای داخلی آنها نیز متفاوت است. پیش از استفاده از روش مدولار، از یک نقشه مشترک برای همه واحد های یک پروژه استفاده می شد. اما امروزه، بخش های خاصی از ساختمان بصورت مشترک و با سرعت بسیار زیاد در محیط کارخانه طراحی و ساخته می شوند.
همانگونه که می دانید، عوامل مختلفی مانند شرایط جوی، مسائل مالی، رعایت مسائل ایمنی و … در کاهش یا افزایش سرعت ساخت یک سازه موثرند. بعنوان مثال اگر یک بخواهید یک مجتمع ساختمانی بسازید، دست کم به یک یا دو سال زمان نیاز دارید. در این مدت باید تمهیدات کافی برای سرما، گرما، باران، برف و سایر مسائل محیطی بیاندیشید. از سوی دیگر، نگهداری مصالح مختلف در سایت، نیازمند صرف هزینه و زمان فراوانی است. و مثال هایی از این دست.
اما در سیستم مدولار، همه مصالح در محیط امن کارخانه نگهداری و در زمان مناسب استفاده می شوند. محیط کارخانه طوری طراحی شده است که شرایط جوی و محیطی، اختلالی در سرعت کار ایجاد نکنند. از سوی دیگر، شما می توانید پس از طراحی و سفارش اجزای ساختمان خود، به طراحی و اجرای فونداسیون مورد نیاز بپردازید. با این روش، می توانید طوری برنامه ریزی کنید که اجزای پیش ساخته بلافاصله پس از اتمام فونداسیدن، به محل سایت منتقل شوند.
از سوی دیگر، سیستم مدولار این امکان را به شما می دهد که تمام اجزای داخلی دیوارهای خود را طراحی و در کارخانه اجرا کنید. عملیات لوله کشی، برق کشی، تهویه هوا و هر سیستم دیگری که باید درون دیوارها و سقف ها کار شوند، در محیط کارخانه اجرا می شوند. پس از انتقال به سایت، تنها باید سازه ساخته شده را برروی فونداسیون خود نصب و تجهیزات ساختمانی مانند سیستم آب و فاضلاب، برق و … را به سیستم شهری متصل کنید.
در چنین شرایطی، عملیات ساخت و اجرای ساختمان شما در مدت زمان بسیار کمتری به اتمام می رسد. همزمان با انجام عملیات ظریف کاری، مانند نصب اتصالات و تجهیزات داخلی، نهایی سازی عملیات برق کشی و لوله کشی و …، شما نیز می توانید در تدارک آماده سازی فروش و آغاز پروژه بعدی باشید.
امنیت پروژه یا HSE، یکی از حساس ترین بخش های مدیریتی هر پروژه ساختمانی است. افراد بیشماری بصورت روزانه در اثر سهل انگاری در امنیت، یا بروز حوادث ساختمانی دچار آسیب های جدی یا مرگ می شوند. به همین دلیل است که ضوابط و قوانین بسیار سختگیرانه ای در این زمینه موجو است و هر پروژه ای موظف است بخش HSE کاملی داشته باشد. دست اندرکاران صنعت ساخت و ساز می دانند که در صورت تخلف از آیین نامه های HSE، مجازات های سنگینی در انتظار آنهاست. شرح وظایف مسئول HSE را می توانید در فایل زیر مشاهده کنید:
شرکت ها و افراد دست اندرکار صنعت ساختمان، هزینه های هنگفتی را بصورت ماهانه و سالانه بابت تضمین امنیت کارگاه خود متحمل می شوند. حتی با این وجود، عدم آگاهی یا تمایل پرسنل کارگاه های درون شهری به رعایت استانداردهای ایمنی، خسارات جبران ناپذیری به آنها و مدیرانشان تحمیل می کند.
اگر بخواهید سازه خود را در محل سایت احداث کنید، تمام این دردسر ها را باید به جان بخرید. چرا که ساختمان خود را باید گام به گام احداث کنید و بالا ببرید. طبیعتا به همین ترتیب، مخاطرات کارگاهی نیز افزایش خواهند یافت. اما اگر از سیستم مدولار استفاده کنید، این هزینه ها دیگر وجود نخواهند داشت.
در محیط کارخانه، بخش های مختلف سازه بصورت جداگانه ساخته می شوند و در بسیاری از موارد، نیازی به حضور کارگران و مهندسان در ارتفاعات بالا وجود ندارد. از سوی دیگر، حتی در صورت نیاز به حضور در ارتفاع، نیازی به اجرای داربست و امثال آنها وجود ندارد. کارگران می توانند در یک شرایط امن و بدون خطر، وظایف خود را انجام دهند.
طبیعتا در چنین شرایطی، ساخت و ساز بسیار سریع تر، حرفه ای تر و با آرامش بیشنری انجام خواهد شد. بصورت کلی، می توان گفت که سیستم مدولار، امکان بروز حوادث مختلف در محل پروژه راتا حد بسیار زیادی کاهش می دهد.
احداث یک ساختمان، یک فرآیند پیچیده، زمان بر و نیازمند تخصص های فراوانی است. روال معمول بدین صورت است که تیم های مختلفی متشکل از نیروهای متخصص برای بخش های گوناگون ساختمان استخدام میشوند. این تیم ها، با مدیریت تیم های اجرا، مشاوره و نظارت وظایف خود را به نوبت انجام می دهند و این نیازمند صرف زمان بسیار زیادی است.
یکی از مشکلات پیش روی شرکت های ساختمانی، هماهنگی زمانی میان این گروه ها ست. چرا که آغاز کار یک گروه، نیازمند پایان کار دیگری است. در کارگاه های مبتنی بر سیستم مدولار، چنین مشکلی وجود ندارد. چراکه اولا بخش های مختلف سازه، بصورت جداگانه ساخته می شوند، و دوما به دلیل یک پارچگی نیروی کار، مدیریت فرآیند ساخت و ساز نیز بسیار آسان تر است.
از دیگر معضلات کارگاهی، فضای مورد نیاز برای کار است. فرض کنید یک گروه در حال کاشی کاری بر روی دیوار های یک اتاق است. طبیعتا گروه دیگری که قرار است سرامیک کف را انجام دهد، باید تا پایان کار گروه اول صبر کند. اما در شرایط مدولار، می توان کف و دیوار را بصورت جداگانه ساخت.
قبل از اجرای هر ساختمان، باید مجوزهای لازم اخذ شود. سپس فونداسیون باید اجرا و مورد تایید نهادهای مربوطه قرار گیرد. تا قبل از اتمام این فرآیند، هیچ بخش دیگری از ساخت و ساز خود را نمی توانید اجرایی کنید. اما با استفاده از سیستم مدولار، می توانید همزمان با پیگیری مراحل اداری و اجرای فونداسیون، بخش های مختلف سازه خود را احداث کنید. به این صورت، زمان احداث پروژه خود را تا مقادیر قابل توجهی کاهش داده اید.
در نگاه اول، شاید به نظر برسد که استفاده از روش مدولار باعث افزایش هزینه می شود. اما اگر نگاه دقیق تری به ماجرا بیندازیم، می بینیم که هزینه های زیادی با استفاده از این روش، کاملا از عهده سازنده برداشته میشود. بصورت کلی، با توجه به زمان و هزینه مصرفی در ساختمان های رایج، می توان گفت که قیمت خرید سازه های پیش ساخته شده توسط سیستم مدولار، بسیار مقرون به صرفه تر از ساخت و اجرای عادی آنهاست.
کسانی که برای اولین بار می خواهند یک ساختمان بسازند، محاسبات مختلفی روی کاغذ انجام می دهند و هزینه های خود را برآورد می کنند. اما اولین تجربه ها معمولا حاوی درسهای مهمی هستند. به تصور «ساختمان اولی ها»، قیمت مصالح ساختمانی، دستمزد پرسنل اجرا، هزینه مجوزهای ساخت و ساز و قیمت زمین بخش عمده هزینه های ساختن یک ساختمان را تشکیل می دهد. اما تجربه چیز دیگری می گوید.
معمولا اکثر کسانی که وارد صنعت ساخت و ساز می شوند، قصد فروش دارند. به همین دلیل، قیمت مصالح ساختمانی از اهمیت زیادی برای آنها برخوردار است. یک راهکار ساده برای این کار، خرید مصالح ساختمانی بصورت یکجا در ابتدای کار و در نتیجه جلوگیری از تاثیر افزایش قیمت است. اما طبیعتا این حجم از مصالح نیازمند انبارداری گسترده است. حتی اگر مصالح شما دچار آسیب نشود، شدیدا در معرض سرقت خواهد بود. و البته شایان ذکر است که نگهداری این حجم از مصالح، خود به تنهایی نیازمند صرف هزینه زیادی است. اما با استفاده از سیستم مدولار، خرید مصالح ساختمانی به قیمت روز، بسیار ساده خواهد بود. با این روش، می توانید محاسبات دقیق تری از قیمت تمام شده ساختمان خود در اختیار داشته باشید.
طبیعتا در سیستم سنتی، نمی توانید همه مصالح و ابزار مورد نیاز خود را در محل پروژه انبار کنید. پس مجبورید بر اساس نیاز و به صورت دوره ای، مایحتاج خود را تهیه کنید. اما این امر نیازمند پرداخت هزینه باربری بصورت مداوم است. مخصوصا اگر پروژه شما کمی بزرگتر باشد، مجبورید ابزار و مصالح خود را از شهرهای مختلف به محل پروژه بیاورید که در این صورت هزینه های باربری سرسام آور خواهد بود. با استفاده از سیستم مدولار، تنها یک بار بخش های مختلف سازه را به محل پروژه منتقل می کنید.
همه کسانی که در صنعت ساختمان در حال فعالیت هستند، تماید دارند که ساختمان خود را در سریع ترین زمان ممکن به اتمام برسانند. چرا که تمایل دارند بلافاصله پول خود را اصطلاحا نقد کرده، پروژه بعدی را آغاز کنند. در روش های رایج، شما باید سرمایه خود را به مدت دست کم یک سال فراموش کنید. اما با استفاده از سیستم مدولار، نه تنها هزینه های شما کاهش می یابد، بلکه ساختمان شما بسیار زودتر تکمیل و در نتیجه سرمایه شما نیز زودتر به شما باز می گردد.
تضمین امنیت یک کارگاه، یکی از مهم ترین و حساس ترین بخش های نظارتی ساختمان است. در یک پروژه عادی، هزینه حفظ بهداشت محیط اطراف به عهده کارفرماست. در محیط شهری، باید حفاظ های مختلفی جهت کاهش میزان گرد و غبار وارد شده با همسایگان تعبیه کنید. همچنین، سر و صدای ایجاد شده، خطر سقوط مصالح و غیره نیز هزینه های هنگفتی به شما تحمیل خواهند کرد. با استفاده از سیستم مدولار، تنها در زمان اجرای فونداسیون و مونتاژ قطعات، نیاز به تامین امنیت دارید که به مراتب زمان کوتاه تری است.
کسانی که سرمایه کافی برای ساخت یک ساختمان ندارند، عجله ای هم برای اتمام آن ندارند. اما برای بازیگران صنعت ساخت و ساز، زمان بیشترین اهمیت را دارد. به همین دلیل، اگر سرمایه کافی برای ساخت کل پروژه خود را در اختیار دارید، توصیه می شود با استفاده از سیستم مدولار، بصورت همزمان از یک سو بخش های مختلف سازه خود را سفارش داده، از سوی دیگر به اجرای فونداسیون و اسکلت اصلی ساختمان بپردازید. در این صورت، با یک برنامه ریزی درست، می توانید ساختمان خود را درکمترین زمان ممکن به اتمام برسانید و سرمایه خود را زنده کنید.
یکی از مهمترین دلایل زیاندهی بسیاری از شرکت ها، تاثیر گرفتن از نوسانات قیمت است. معمولا در آغاز یک پروژه، مطالعات و محاسباتی برای پیش بینی هزینه ها و قیمت ها انجام می شود. نزدیک بودن این پیش بینی ها با قیمت روز مصالح ساختمانی و سایر هزینه ها، منجر به سود، و اختلاف بیش از اندازه، سبب ضرر می شود. اما پیش بینی صحیح قیمت ها در دراز مدت تقریبا غیر ممکن است.
توجه داشته باشید که در حقیقت هزینه ساخت یک ساختمان تاثیر چندانی در سود سازنده ندارد. بلکه پیش بینی این قیمت ها و در نتیجه تعیین قیمت فروش ساختمان است که میزان سود سازنده را مشخص می کند. بسیاری از سازندگان، پیش از پایان پروژه با مشکل کمبود بودجه مواجه می شوند که عمدتا بخاطر پیش بینی غلط هزینه های ساخت و ساز است. با استفاده از سیستم مدولار، قیمت خرید مصالح ساختمانی و سایر هزینه ها را از همان ابتدا می دانید. در نتیجه، تعیین قیمت نهایی نیز بسیار آسان تر خواهد بود. از سوی دیگر، براحتی می توانید زمان مشخصی را برای تحویل مشخص کرده، سود واقعی را تجربه کنید.
پروژه های کوچک را شاید بتوان بصورت آهسته ساخت، اما ابرپروژه ها باید سریع به نتیجه برسند. اکثر پروژه های عمرانی کلان مانند پل ها و سدها، از سازه های پیش ساخته در بسیاری از قسمت های خود استفاده می کنند. در غیر این صورت، اتمام پروژه مدتها طول خواهد کشید و در مواردی هم هرگز امکان پذیر نخواهد بود. بعنوان مثال، قطعات اصلی یک پل از بتن ساخته می شوند. طبیعتا نمی توان انتظار داشت که تیم های بتن ریزی، عملیات قالب زنی و بتن ریزی را در ارتفاعات بالا، روی آب و امثال آن انجام دهند.
در پروژه های انبوه سازی نیز می توانید با استفاده از سازه های پیش ساخته، از یک سو هزینه های جاری و جانبی خود را کاهش داده، از سوی دیگر سرمایه خود را به سرعت بازگردانید.